Samhain. La nit dels panellets, la castanyada.
El Samhain el 31 d'octubre l'any Nou dels Wiccans Un temps per a la meditació i el record dels que ja no hi son, coincideix amb la fi de les collites.
L'ultim dia d'octubre i el primer de novembre. Aquesta nit és tant el final com el principi de l’any, de fet començava l’any amb la posta de sol del ultim dia, 31 d’octubre ( coincidint la festivitat de Halloween per els americans Als països saxons el seu festeig va seguir a les festes de Halloween prenent part de la seua simbologia com les famoses carabasses decorades. Una data considerada tradicionalment com a excel·lent per a realitzar presagis i endevinacions encara que es considera tant aquesta com la nit del solstici d'estiu, de les més propicies, on deixen ofrenes als llindars i obsequis per a les animes dels morts. la castanyada per a nosaltres tot ve de la celebració pagana de l’any nou celta el mateix dia o millor dit la mateixa nit). Un dels costums més característic d’aquest dia a Catalunya és el dels panellets. Antigament, els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant a les rifes que es feien durant tot el matí i bona part de la tarda, o se els feia a casa.
Representava el declivi del sol davant la lluna hivernal, Samhain es la festa religiosa que celebra el naixement del període d'obscuritat de Any (pels celtes, l'any estava, com ja he dit en l'escrit dels cicles temporals celtes, composat de dos temps: el temps fosc i el temps clar o lluminós), l'any moria i amb ell les feines del camp, deixaven de lluitar entre les tribus veïnes. Pels celtes, aquest període es un parèntesi de l'any: el pas del temps clar al temps fosc que marca una ruptura a la vida quotidiana, es una festa de transició també el pas d'una any a l'altre i d'obertura de l'Altre mon. i era el moment en que les preocupacions i problemes viscuts durant tot l’any és tenien de treure fora i exposar-los amb assemblea familiar, també era el moment de liquidar les contes abans del mes del bedoll amb els seus inicis. Era el moment d’expulsar idees o influencies inquietants i, més en concret, de posar-se en contacte amb els esperits i els avantpassats i el propi subconscient. Aquesta festa es anomenada en nombrosos relats èpics irlandesos ja que, per la seva definició es propicia als esdeveniments màgics i místics. Cosa que fa que ens recordem de que les nostres arrels romanen profundament enfonsades en la fosca terra, aquesta nit és un de les més màgiques de l’any. Samhain ens ensenya a convertir la mort en quelcom menys terrible dons el vel que separa aquest mon del pròxim es molt prim i per tant, la comunicació entre ambdós monts és una possibilitat real.. Les fogueres de Tots Sants, havien estat un costum molt estès, encendre fogueres la vigília o el capvespre d’aquest dia. Aquestes fogueres eren fetes exclusivament amb palla i no s’hi admetia la fusta ni cap tipus d’objectes vells ni cap cosa catalogada com impura, com passa la nit de Sant Joan. Un cop cremant s’establia una relació entre la intensitat de la foguera, el fum que feia, per determinar l'abundància de la collita vinent. També es parava taula a la gent de la família que avia mort com un acte de respecte i de record.