La cristianització de la cultura celta
La cristianització de la cultura celta a la llarga va culminar amb el seu màxim exponent. El Rei Artur, aquest tema es controvertit a causa de les implicacions dels diferents nivells ocults i de les diferents tendències religioses. Actualment hi ha mols devots del culte d’Artur o Arturic, cosa que s’ha produït degut a la ultima versió cristianitzada més que en el seu context anterior i més real, mentre que d’altres estudiosos troben que la versió simbòlica de la cavalleresca versió bretona es més viable que les antigues formes relacionant-lo amb algun tipus de Deu.
El Rei Artur era conegut amb molts d’altres noms abans de l’arribada de l’obra èpica de Geoffrey de Monmouth. Encara apareix de forma humana en El Mabinogion, on ja és te classificat com arquetip de molta més antiguitat, pertanyent probablement a obres molt més antigues. Segons, es tractava d’Hu Gadarn, que amb l’ajut dels seus bous va treure al monstre Avanc de les profunditats del llac Ll’on, frenant així el diluvi i salvant al poble d’una gran inundació.
L’arquetip d'Artur, potser tingui una relació directe amb els rituals de Keridwen, i les seves excel·lències glorioses que son cantades per Taliesin. De vegades es creu que Artur es el propi espòs de Keridwen i que per tant, Taliesin seria el seu propi fill, i que els tres junts governarien les regions celestials.
Hi ha que recordar que el mateix Rei Artur, podria arribar ha representar la temporalitat del Mag Merlin, que era la força oculta manipuladora de l’energia còsmica que esta darrere del Llamp Verd.
Segons la tradició, havia dotze Cavallers, anomenats de la taula rodona, que amb el Rei feien tretze, fixeu-vos amb el paral·lelisme com Jesucrist i els dotze apòstols . Quant Artur s’envolta amb el seu grup de cavallers, regne sobirà en els seus dominis de llum. Però quant la seva absència es força notable, es vulnerable al seu propi ser de foscor, la part del mag Merlí .
També, segons diuen, Sir Lancelot del llac fou un afegit posterior dels propis bretons a la cort d’Artur. Lancelot simbolitza l’amor romàntic que manté l’equilibri en tot el que representa a Artur, ja que la seducció de la Reina Ginebra per part del propi Lancelot i la devoció que ell sent per al seu propi Rei, es des d’un punt de vista figurat, un dels claus de sofriment que confecciona el propi fèretre d’Artur.
Que la Deessa os guii.