Airam Admin
Nombre de missatges : 80 Fecha de inscripción : 21/11/2008 Edad : 59 Ubicació : Alta Vall de l'Orb, 34Hérault, França.
| Assumpte: Com fer sabó Dv Abr 15, 2011 6:56 pm | |
| Li vaig dir a la Iúr que explicaria com fer sabons naturals i he estat molt de temps, ho sento Iúr. Després de dubtar on posar-ho, he optat per deixar-ho al calaix de sastre, encara que penso que en aquest fòrum hi falten apartats de com elaborar alguns productes ja siguin màgics o naturals que també tenen a veure amb aquesta filosofia que compartim la majoria de nosaltres.
Sabó de glicerina
-600 gr. de glicerina vegetal (es ven en tubs o en bidons de més quantitat) -30 gotes d’essència de la herba que més us agradi (espígol, romaní, farigola...)
Dissoldre la glicerina al bany maria, afegir l’essència i posar-ho en motlles, poden ser de pastisseria i deixar-ho refredar a temperatura ambient, desmotllar i llestos. (La glicerina té unes propietats que no tenen els sabons convencionals a base d’oli i sosa, preserva la humitat de la pell, jo li afegeixo 30 gotes de tintura de própolis, conferint-li així un caràcter fungicida i bactericida natural en absolut agressiu).
Sabó d’oli
-Oli comestible ja fer servir, de soja, girasol, oliva, etc. S’ha de passar per un colador fi per treure-li les impureses. -Un bidó plàstic de pintura (25 l.) -Un bastó per a remenar -Motlles de plàstic -Aigua -Sosa càustica (Hidròxid sòdic) -Sal comuna -Essència de llimona (opcional, per a millorar l’olor final)
COM FER EL SABÓ CASOLÀ
1. Guardar l’oli fer servir fins a reunir dos litres i mig 2. Posar dos litres i mig d’aigua al bidó 3. En un ambient ventilat i amb l’ajuda del bastó, desfer a l’aigua mig kilo de sosa càustica i un grapat de sal. Es produirà una reacció de calor que necessite algunes hores per a refredar-se. La sosa càustica és un material que fa mal a la pell si entra en contacte. Per això és recomanable utilitzar guants i ulleres protectores. 4. S’aboca lentament l’oli sobre la barreja o lleixiu càustic, remenant sempre en la mateixa direcció per evitar que la barreja es “talli”. S’escalfa la barreja fins arribar a la temperatura de ebullició i es manté durant dues hores a efectes de produir la saponificació dels greixos. Aquesta reacció química és la que combina el sodi del lleixiu amb els àcids greixosos provinents de l’oli per a donar forma a una “sal orgànica soluble” (sabó). Si es vol fer sabó amb essències o altres aromes naturals, aquestes s’han d’afegir després que la barreja hagi baixat dels 40 º C. 5. Quan la barreja espessi, s’aboca en motlles i es deix reposar durant uns dies. També es pot fer en una safata i tallar després en blocs.
(MOLTA CURA EN TOT EL PROCEDIMENT, FACILMENT UN ESQUITX CÀUSTIC ENS POT CREMAR)
| |
|
iúr breachtradh Mestre
Nombre de missatges : 160 Fecha de inscripción : 24/01/2010 Edad : 43 Ubicació : capellades
| Assumpte: Re: Com fer sabó Dg Abr 17, 2011 1:57 pm | |
| hola Airam,
hi ha una dita catalana que diu,
un bon dinar fa de ben esperar,
una bona recepta, també fa de ben esperar.
i encantada de la vida.
moltes gràcies per les receptes de sabó.
que els Essers de Llum us il.luminin. | |
|